Ennatuurlijk vs. Lentink

De uitspraak in de zaak van Ennatuurlijk tegen de heer W. Lentink, bekendmakingsdatum 7 augustus 2014 is verdaagd naar 28 oktober 2014. 

Het belang

Deze uitspraak is van belang voor de circa 600.000 huishoudens in Nederland die stadsverwarming hebben en daar volgens de heer Lentink teveel voor betalen.

De kwestie

De heer Lentink heeft zijn warmtecontract bij Essent (nu: Ennatuurlijk) op 23 november 2004 opgezegd teneinde met ingang van 1 januari 2005 geen warmte meer af te nemen en geen financiele verplichtingen meer te hebben jegens Essent. Essent erkende die opzegging niet, ten eerste niet omdat zij vond dat iedereen die warmte afneemt en niet verhuist ook bij opzegging altijd vastrecht warmte voor zijn woning moet blijven betalen. Later vond Essent dat opzegging van een warmtecontract alleen zou kunnen met toestemming van de eigenaar van de woning. Die toestemming ontbrak en was zelfs niet gevraagd. De heer Lentink is van mening dat hij geen toestemming van zijn huisbaas nodig heeft. Hij acht niet bewezen dat uit zijn huurcontract en het daarbij behorende huurreglement noodzakelijkerwijs volgt dat die toestemming vereist zou zijn.

Voor het geval de heer Lentink in hoger beroep op dat punt in het ongelijk zou worden gesteld, beroept hij zich op Europese regelgeving ter bescherming van de consument. Daaruit concludeert hij dat de voorwaarde tot toestemming van de huurbaas gezien kan worden als een oneerlijk beding, omdat 'het vantevoren vaststond, er niet over onderhandeld kon worden en zeer nadelig is voor de consument'. Ook de voorwaarde die Ennatuurlijk stelt dat je bij opzegging van het warmtecontract indien er niet verhuisd wordt altijd vastrecht warmte zult moeten betalen voor de instandhouding van de warmte-afleverset, beschouwt de heer Lentink als een oneerlijk beding.

Verwachting 

De heer Lentink verwacht dat:

  1. hij het hoger beroep gaat winnen;
  2. indien de heer Lentink dit geding niet wint, hij in cassatie zal gaan bij de Hoge Raad der Nederlanden en dat de Hoge Raad hem dan op grond van Europese regelgeving in het gelijk zal stellen;  
  3. Ennatuurlijk in cassatie gaat bij de Hoge Raad als zij verliest teneinde zoveel mogelijk klanten vast te houden. (Stadsverwarming is impopulair door de veel te hoge kosten voor de consument)